LadyVu.com

Феталниот IUGR

феталниот IUGR

Интраутерино ограничување на растот

(IUGR фетусот) - состојба каде што тежината и големината на плодот не одговара на возраста на бременоста (гестациска возраст). Мерење на големината на фетусот се определува со помош на ултразвук со споредување на податоците за големината и табеларно. Ние ќе се обидеме да разбереме причините за интраутерина ретардација на растот, тежината степени, нејзиниот третман и превенција.

IUGR фетусот - причината и на сцената на

Причините за интраутерина ретардација на растот може да биде доста. Главната од нив се следниве:

  • хронична интраутерина фетална хипоксија предизвика тешка прееклампсија, интраутерина инфекција, зависности (пушење, алкохолизам, зависност од дрога, Rh судир бремени анемија);
  • мултипна бременост (две или три овошје добива многу помалку кислород и хранливи материи од еден фетус);
  • Аномалија структура плацентата и папочната врвца;
  • жените кои живеат на големи надморски височини.


Во одредувањето на големината мери според обемот на главата на плодот, должината на рацете и нозете, во должина и тежина. Постојат три клинички фази на интраутерина ретардација на растот.

  1. IUGR фетусот 1 степен се карактеризира со задоцнување во развојот на детето не е повеќе од 2 недели.
  2. Кога IUGR фетусот 2 степени заостануваат во развојот на фетусот е околу 2 до 4 недели.
  3. Фаза 3 се карактеризира IUGR фетусот застој во развојот за повеќе од 4 недели.

Третман на фетална IUGR

Во третманот на синдромот ретардација феталниот развој треба да биде врз основа на причините кои довеле до оваа болест. На пример, третманот на цитомегаловирус инфекција или рубеола значително да се подобри состојбата на плодот. Во недостаток на feto-плацентарната протокот на крв не е препорачливо да се носат лекови.

  1. Трофични плацентарна функција подобрување на лекови, како што Aktovegin и Curantil. Тие се подобри циркулацијата на крв во плацентата и да придонесе кон активирање на метаболички процеси.
  2. Лекови кои помагаат да се релаксираат на матката (токолитични агенти, антиспазмотици) - ginipral, Nospanum.третман на IUGR фетусот
  3. Komples витамини и минерали (магнезиум Б6, витамини Е и Ц).

Значи, се смета за патологија, како ретардација на интра-матката растот (IUGR) на фетусот, што може да има негативни последици. Имено, во времето за очекува раѓањето на бебето може да се незрели и ќе им треба дополнителна помош. Затоа, за да се спречи развојот на овој синдром, треба да се откаже од лошите навики, повеќе отколку да се биде на отворено, и да ги извршуваат сите на лекарот препорака.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Biparietal феталната големина главатаBiparietal феталната големина главата
BDP фетусот со неделиBDP фетусот со недели
Hyperechoic на дебелото црево кај фетусотHyperechoic на дебелото црево кај фетусот
Недела феталниот раст од недела на бременостаНедела феталниот раст од недела на бременоста
АнтенаталнаАнтенатална
Хронична фетална хипоксијаХронична фетална хипоксија
Знаци на фетална хипоксија за време на бременостаЗнаци на фетална хипоксија за време на бременоста
Доплер ултразвук во бременоста - правилаДоплер ултразвук во бременоста - правила
20 Недели од бременоста - феталната големина20 Недели од бременоста - феталната големина
Интраутерина фетална хипоксијаИнтраутерина фетална хипоксија