LadyVu.com

Отитис во мачки

отитис во мачки

уво мачка се состои од три дела: на внатрешниот, средниот и надворешното уво. Внатрешниот дел е во черепот, таму се наредени органите на рамнотежа и слух. Во средното уво три камења, тие се фати на вибрации на тапанчето и го пренесе на внатрешното уво. Во ушното тапанче што лежи на надворешното уво, која е претставена од страна на кожа цевка.

Најчесто се наоѓаат во мачки воспаление на надворешното уво. Воспаление на уво кај мачки може да се случи за неколку причини:

  • паразитски наезда;
  • внесување на туѓо тело во увото;
  • зголемување на производството на сулфур.

Отитис во мачки: симптоми

Вообичаени симптоми на воспаление на средното во мачки се мирисот од ушите, црвенило или исцедок. Мачка почнува да се постојано тресење на главата, чеша увото или трие главата од подот, почнува да се агресивно реагира ако се допре очите на пациентот.

Кога гноен отитис во мачки уво течност може да биде ослободен, гној или крв. На преглед, лекарот може да се набљудуваат на оток и црвенило на надворешниот ушен канал. Ако болеста се одвива во сложена форма, може да го зголеми субмандибуларниот лимфни јазли.Ако мачката отитис медиа, таа може да доживее болка при отворање на устата. Животното одбива да јаде, затоа што е тешко да се џвака храната. Кога воспаление на средното уво кај мачки може да предизвика симптоми како што кривоглед, отпуштање на очите, животински наведнува главата во насока на увото на пациентот.

Отколку за лекување на воспаление на средното во мачки?

Кога надворешната otitis лекар пропишува топични препарати. Во повеќето случаи, неколку видови на лекови лекување на воспаление на средното уво веднаш: еден се бори со причината на болеста, додека други се дизајнирани за да се намали воспалението.

Миење на ушите. Ако е започната на болеста, во ушниот канал може да се акумулира голем износ на сулфур или остатоци. гноен отитис во мачкиВо овој случај, тоа е потребно да се измијат на каналот, инаку лекар не ќе бидат во можност да се утврди тежината на болеста и да се испита внатрешната површина на каналот.

Во најтешките случаи, мачката може да се даде на хируршка интервенција. Ова се случува кога воспаление на средното уво за долго време не помине, и ушниот канал се повеќе блокиран од страна на туморот.

Често, ако воспаление на надворешното уво не се третира за долго време или да се третира правилно, тоа може да даде компликација на гноен отитис медиа во мачки. За третман пропишани чистење со солена вода. Ветеринар ќе назначи текот на антибиотици и пропишува медикаментозни капки. Никогаш не се третираат животните себе, тоа може да доведе до многу сериозни последици.

Видео: болести на ушите на мачка vetakademiya Декември 10, 2014

Видео: Отитис: третираат и блог. Се за домашни миленици.

Видео: гноен апсцес во мачка || Апсцес на мачка

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Гноен отитис во детеГноен отитис во дете
Воспаление на средното увоВоспаление на средното уво
Акутен отитис медиаАкутен отитис медиа
Воспаление на средното уво кај децатаВоспаление на средното уво кај децата
Дали е можно да се даде на валеријана мачки?Дали е можно да се даде на валеријана мачки?
Болести на уво кај кучињатаБолести на уво кај кучињата
Уво грини во мачки - ТретманУво грини во мачки - Третман
Отитис кај кучињата - Симптоми и лекувањеОтитис кај кучињата - Симптоми и лекување
Воспаление на надворешното увоВоспаление на надворешното уво
Catarrhal воспаление на средното увоCatarrhal воспаление на средното уво