LadyVu.com

Денот на летната е

Денот на летната е

Денот на летната или летната ден - пагански празник на источна и западна Словени, кој се слави во текот на летото. На првото спомнување на тоа датираат од 12 век, се разбира, на денот на Иван Kupala е антички традиции.

Холидеј се шири низ Европа, во многу земји тоа не е само на национално, туку и на црквата. незнабожечкиот празник поврзан со повратница, роден во Русија беше одбележан на 22 јуни. Во некои верзии, беше посветена на паганскиот бог на Kupala, од друга - Бог Yarile - бог на сонцето, особено почитуван меѓу паганските Словени.

По усвојувањето на христијанството, на празникот посветен на раѓањето на Јован Крстител - 24 јуни. Иако многумина се уште се збунети за тоа што бројките да го прослават Денот на Иван Kupala, бидејќи во некои култури постои традиција да го прослават 7 јули (нов стил).

Денот на Иван Kupala има и други имиња -. Yarilin ден Solntsekris, итн Многу Педесетница во имињата на ден, барем ритуали и традиции.

Обичаи и верувања

Големиот ден на Иван Kupala, но сепак величествен и моќни ноќ. Главната акција се одвива е во темница.

Главните ритуали поврзани со вода, оган и билки. Од најпопуларните легенда поврзани со овој празник - цветни папрат. Многу од нив биле испратени да се погледне за него, се верувало дека тоа ќе им донесе среќа и богатство. А заедно со чудесен цвет пребарување и соодветно на тоа богатство што е закопан под цветни папрат беа собрани и билки. Собрани на овој ден, тие веќе долго време се одржува своите лековити својства.Порибување и метли, т.н. "Иван". Тие уживаа во текот на годината.

Главниот симбол на празникот - цвет Иван де Marya - симбол на оган и вода. Со ова растение ние сме биле поврзани со бројни среќа кажување и суеверија. Селаните извлечен цвеќиња, ги постави на аглите на колиба. Цвеќиња беа разговараат со едни со други, со што, откако ја обезбеди од куќата на крадците. Момци и девојки ткаеле венци Иван Maria da, украсени luchiny и нека низ водата. Удавил венец - од љубов стеснување или долго и долго гори факел стегање едра - пред среќен брак или брак и долговечност.

Вода, исто така е опремен со магија својства. Земени беа масовно капење и фрлаат. Од една страна, се верувало дека водата дава човечки живот сила на овој ден. Од друга страна, капење не е многу безбеден. На овој ден, вода и сирени, и други негативци беа будни и можат да се носат во бездната.

Друга главна летната ритуал - направи пожари. Ние танцуваа околу нив, скокање преку нив. Според легендата, толку поголема ќе скокаат - посреќни ќе биде. Пожарите изгореа облека и пациентите. Во близина на оган бркале ѕверот, кој не беше чума и во изобилство беше млеко.

Nakupavshis и naprygalis, децата и младите игра фати-up, горилници, изведена во бучна забава игри, круг танц, пеење. Селаните веруваат дека најважен услов на оваа несекојдневна ноќ - нема спиење, како што тоа беше ден на Иван Kupala се активира со зли духови, и тоа мораше да се вардат од пожари, пеење и смеа.Летната Ден традиција

Да, и можеби заспие во таква ноќ, кога, според една легенда, тоа беше потребно да се искачи над 12 огради. Во таков случај, желба-исполнување е речиси загарантирана. Ден и ноќ на Иван Kupala - време на чуда. Луѓе се обидоа да ја користите во целост.

Мистика одмор жив денес. Многу словенски заедница ќе слави со еднократна неговиот обем. Православната Црква не ја одобрува неговата прослава, верувајќи незнабошците. Но, луѓето како прекрасна, забава, малку мистичен, обично масовна акција. Секој сака и соништа, и одеднаш на вистината ќе процвета папрат?!

Видео: Тамара глоба - летната ден

Видео: Novosibirsk.NOVOST DNYa.Den летната-07/07/2016

Видео: Песна - Иван Kupala - matchmakers 6

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Руски празнициРуски празници
Зошто е ден на детето, 1 јуни?Зошто е ден на детето, 1 јуни?
Празници во КазахстанПразници во Казахстан
Празници во АмерикаПразници во Америка
Ден SubmarinerДен Submariner
Празникот на Иван Kupala - историја и традицијаПразникот на Иван Kupala - историја и традиција
Денот на Света Троица - историјата на фестивалотДенот на Света Троица - историјата на фестивалот
Денот на Свети Патрик - приказна празникДенот на Свети Патрик - приказна празник
Руски празнициРуски празници
Кога ќе се соберат кантарион?Кога ќе се соберат кантарион?