LadyVu.com

Кога собрани зголеми колковите?

кога собрани шипка

Плодови, листови, цветови, па дури и шипинка корени

поседуваат корисни својства, потврдени од традиционалната медицина. Детали за какви било лековити растенија директно зависи од точноста на нивното собирање и парче, во согласност со сите нијанси во процесот на ферментација. Затоа, почетниците билкар важно за да дознаете кога точно собрани шипки и кои се карактеристиките на неговата обработка, сушење и последователно складирање.

Кога и како да се соберат на листови и цветови на дивата роза?

Опишан дел на Буш мора да жетвата време на цветни Wild Rose (исто така познат како роза колковите) - обично кон крајот на мај и почетокот на јуни. Листовите може да се собираат во текот на летото, но во септември концентрацијата на корисни компоненти во нив брзо се намалува.

Колекција Правила бои:

  1. Внимателно отсечени со ножици или рачно да се извади цвеќиња, малку фаќајќи стебленца.
  2. Пати fitosyre во кошничка, така што цвеќиња не се стуткани.
  3. Како резултат на палка испратени до сушење веднаш.

Лисја се собираат околу истото, но тоа е важно да бидете сигурни дека на пакувањето не е доби оштетени од болести или инсекти, жолта и кафена на дивата роза.

Направете сапонин достапни преформи само да се исуши во добро проветрени простори, претходно се шират на хартија во еден тенок слој.

Кога колковите се собираат за сушење?Во зависност од сорти на Буш, географската област во која што расте, климатските и други карактеристики, фабриката плодови имаат највисока вредност за крајот на август и почетокот на ноември. Во тоа време на куче се зголеми овошје целосно зрели и содржат максималната концентрација на витамини и хранливи материи.

Правилната подигање на шумски плодови:

  1. Солза со рака или отсечени малку незрело, но густа и светло обоени овошје со кратко стебло и штекери.
  2. Средиме жетвата, не се мијат кучето се зголеми.
  3. Исушат зрната на природен начин или во рерна.

Како да се соберат и да пресушиме корени на дивата роза?

Околу октомври или ноември, се смета за растенијата престанува да вроди со плод. Овој период е што доаѓаат да се соберат неговите кога собрани за сушење шипканепожелните корени, иако некои билкари сакаат да ги соберат во март и април.

Нијанси за време на собирот:

  1. Пресечен еден да избега од грмушка и го копаат.
  2. Странични корени тенки одвоена од земјата ризоми.
  3. Исплакнете темелно со вода празно.

Сушењето се врши во сенка, но добро проветрени простории или во рерна.

Видео: Кога да се соберат шипки и глог и Како да се исуши

Видео: намалување на шипка без болест

Видео: Каде да се соберат шипка

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Шипинка слабеењеШипинка слабеење
Инфузија на роза колковитеИнфузија на роза колковите
Иван чај - контраиндикацииИван чај - контраиндикации
Чај со шипка - корисни својстваЧај со шипка - корисни својства
Придобивките од роза колковите, плус рецептиПридобивките од роза колковите, плус рецепти
Инфузија на роза колковите во термос - придобивките и штетитеИнфузија на роза колковите во термос - придобивките и штетите
Гангрена-цутГангрена-цут
КолковитеКолковите
При собирањето на тревата?При собирањето на тревата?
Кога ќе се соберат кантарион?Кога ќе се соберат кантарион?
» » » Кога собрани зголеми колковите?