LadyVu.com

При собирањето на тревата?

При подигнување на трева

Колку лекови наменети за датум, фармацевти, како појавија многу различни масти и тинктури, таблети и прав, а човекот да достигне до природата како порано. Денес, се повеќе и повеќе се побара помош од лековити билки, ние не сакаме да се исто така многу хемикалии. Речиси секоја домаќинка знае kakietravy треба да се направи на настинка или несоница. Но, не секој знае кога да собираат лековити билки.

Кога некои трева да се соберат?За секоја збирка постои време кога во боите, бубрезите или на грбот на најголемата количина на хранливи материи. Со цел да се исуши од најкорисните дрога обвиненија, што треба да знаете кога да собираат лековити билки. Еве општите правила за собирање:

  • Бубрезите. Најповолен време на бубрежна собирање - активен фаза на развој, кога пупки веќе отече, но сеуште не процвета.
  • Остава. Соберат лисја подобро во време кога тие се целосно процвета, и време да се развива. Најдобро време да се соберат лисја - на почетокот на трева на цветни.
  • Цвеќиња. треба да се направи колекција на цвеќиња во текот на активната фаза на цветни растенија. Во време кога цвета трева, може да се соберат некои од лековити билки (стебла, листови).
  • ризоми. Кога фабриката е целосно зрели, секна и се распарчи, тоа е време да се соберат на корења и грутки. Во овој период, тие се повеќе сочни и имаат најголема моќ.
  • При наплатата на билки за чај. Чај навистина лековити, и нејзиниот вкус заситен, собираат билки треба да биде на почетокот на цветни. Собирање може да се врши и во текот на летото, но подобро е да се соберат млади листови.

Тоа е важно да се има во предвид правото место на нивната наплата:

  • не се соберат трева долж правливите патишта и патеки;
  • тоа е невозможно да се соберат билки во локацијата каде што спреј на хемикалиите;
  • внимателно ја испита постројки за болести и штетници.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Potentilla - лековити својстваPotentilla - лековити својства
Јоргованот - лековити својстваЈоргованот - лековити својства
При собирањето на бреза пупки?При собирањето на бреза пупки?
Лековити растенија и нивната применаЛековити растенија и нивната примена
Elderberry цвеќиња - лековити својстваElderberry цвеќиња - лековити својства
Трева со панкреатитисТрева со панкреатитис
Бубрезите третман - ТаблетаБубрезите третман - Таблета
Knotweed за зачнувањеKnotweed за зачнување
Agrimony - лековити својстваAgrimony - лековити својства
Жолчката трева со стагнација на жолчкатаЖолчката трева со стагнација на жолчката
» » » При собирањето на тревата?