LadyVu.com

Тапанчето

тапанчето

Топлина, механички или хемиски изложеност може да биде причина дека постои тапанчето јаз. Оваа повреда предизвикува болка и оштетување на слухот. Степенот на штетата зависи од силата на влијание од надвор.

Симптоми на руптура на ушното тапанче

Оваа болест се јавува поради следниве причини:

 • како резултат на воспаление, што доведува до фактот дека мембрана е потенка;
 • поради оштетување на ушен канал на чистење уши стапчиња или други странски објекти;
 • перфорации може да биде последица на нагло бучава;
 • поради акустична траума, кој се јавува во промена на притисок како резултат на кинење на увото или дланка кога слетување или полетување на авионот;
 • тапанчето е последица на влијанието во експлозијата.

Перфорација доста болно. Најочигледен знаци на тоа се:

 • sonitus;
 • оштетување на слухот и губење на слухот;
 • остар болка;
 • за време на испуштање на течност низ мембрана, намалување на болка;
 • гноен исцедок од погодените орган;
 • Анѓелковиќ придружните трауматски тапанчето.


Главниот метод за дијагностицирање на повредите - отоскопија и ендоскопија. На пауза, изглед комплицирани инфекции врши бактериолошко испитување на уво екскрети.

Последиците од руптура на ушното тапанче

Како општо правило, до сериозни последици оваа болест не е резултат, како што е вообичаено, за неколку недели слух органи се вратат сите на нивните функции.

Сепак, во потешки случаи, пациентите може да се соочи со вакви последици:

 1. загуба, која е привремен компликација на слухот. Времетраењето на лекувањето зависи од природата на штетата и нејзината локација. Меѓутоа, во случај на трауматски повреди на мозокот, како резултат на што може да биде кршење на целината на внатрешните и среден тапанчето последициуво, можни долгорочни губење на слухот.
 2. Перфорација големи области често доведува до рекурентни инфекции на увото празнина. Во овој поглед, воспалителните процеси се здобијат со хронична природа, поради неможноста да се слушне она што ќе стане постојана.

руптура на третман на тимпаничната мембрана

Обично, јазот беше спокоен, можат да се лекува. Сепак, ако по некое време е забележано никакво подобрување, прифаќање на лекувањето. На рабовите на средства за подмачкување јаз, стимулирање на раст, по што се применува лепенка на хартија. Кога значителни пропорции на перфорација бара реконституција мембрана преку myringoplasty.

Видео: Што ако пукна ушното тапанче?

Видео: тапанчето

Видео: отстранување на туѓи тела од под тапанчето

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Воспаление на средното увоВоспаление на средното уво
Гноен отитис во детеГноен отитис во дете
Положи уво и бучава неговатаПоложи уво и бучава неговата
Губење на слухот - ПричиниГубење на слухот - Причини
Акутен отитис медиаАкутен отитис медиа
Третман на воспаление на средното уво кај децатаТретман на воспаление на средното уво кај децата
Капки во ушите со отитисКапки во ушите со отитис
Приклучоци во ушитеПриклучоци во ушите
Тинитус - причинаТинитус - причина
Дете си ја почеша ушитеДете си ја почеша ушите