LadyVu.com

Церумен во уво

церумен во уво

Често причина за губење на слухот и непријатност во ушите се церумен дека пречка ушниот канал, а потоа се стави притисок на ушното тапанче, предизвикувајќи главоболки, па дури и кашлица. Во 70% од случаите на проблемот уво приклучоци со кои се соочуваат учениците и адолесцентите, а остатокот од пациентите изнесува возрасни.

Што е церумен импакција?

Приклучокот се состои од сулфур и секрецијата на лојните жлезди распределени и мртвите клетки на кожата. Бојата и конзистентноста на сообраќајниот метеж може да се различни, а според овие критериуми се класифицираат како:

 • pastopodobnye - жолта и многу мека конзистентност;
 • plastelinopodobnye - кафеава, повеќе слатка;
 • сув и тврд - има кафеава и црна боја, потсетува на камења;
 • epidermoidalnye - содржат гној и мртвите клетки на кожата се карактеризираат со многу густа текстура.

Причини за уво приклучоци

Церумен блокира ушниот канал е најчесто во случај на:

 • хиперсекреција сулфур жлезди поради обесен холестерол или прекумерно чистота (отстранување на сулфур од повеќето, поинтензивни ќе бидат распределени);
 • отекување на сулфур јата се должи на навлегувањето на вода во ушите;
 • искривување на ушниот канал (анатомски функција);
 • стабилно ниска влажност во станот;
 • систематска работа со правливи материјали (цемент, песок, брашно);
 • туркање премин сулфур при чистење длабоко во стапчиња уво памук.

Симптоми на церумен во уво

Додека сулфур кластер во непосредна близина на ѕидовите на ушниот канал е лабава, човекот не се чувствуваат непријатност и нема знаци на церумен во уво не му пречи. Откако на јазот помеѓу тромб и ѕидот на премин станува помалку од 30%, уво почнува да се влошува. Исто така, оваа состојба е придружена од страна на:

 • syringmus - резонанца, во која својот глас се слуша во погодените уво;
 • чувство на исполнетост.

Ако времето не се ослободи од сообраќајниот метеж, што ќе почнат да се изврши притисок врз тапанчето, кои за возврат предизвикува:

 • вртоглавица, главоболка;
 • тешка метеж на увото;
 • бучава во увото;
 • кашлица.

Третман на церумен во увоВо повеќето церумен отстрани со миење нив со стерилна решенија. Течноста се всади во ушниот канал од шприц без игла или шприц, по влечење назад на уво, а потоа нагоре (надолу - со деца).

Flushing ушите на церумен вклучува употреба млака вода, солена вода или хидроген пероксид (3%). Останува течност нежно се отстрани со памук turundy.

Измиеш ушите дозволена ако плута е светлина и меки. Инаку капнување лекарот треба да ги извршуваат аудиолог, а понекогаш и тоа трае 2 - 5 таквите постапки.

За пациенти со хронично воспаление на средното уво или перфорации (дупки) на тимпаничната мембрана течности за плакнење е неприфатливо! Во овој случај, докторот врши отстранување на церумен од увото на посебна алатка.

Спречување на уво приклучоци

На ушниот канал не е блокирана, треба да се избегне со користење на памук брисеви, кои се:

  отстранување на церумен од уво
 • иритираат сулфур жлезда, стимулирање на производството на прекумерна секреција;
 • притисни сулфур подлабоко во канал, и не го отстранат;
 • може да го оштети кожата, кој е полн со добивање на инфекции.

Соодветна хигиена уши ги вклучува перење со топла вода со вашите прсти. Ова е доволно за да се мие на вишокот на сулфур со мртвите клетки на кожата и не е штетен за уво.

За да се избегнат процедурите отстранување церумен од уво, пред посетата на море или друг орган на вода, тоа е потребно да се поврзеш со audiologist со барање за чистење на ушниот канал. Од сулфур во него не се распрснува во текот на капење и не заглави премин.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Уво капки кога уво метежУво капки кога уво метеж
Го приклучокот во уво - СимптомиГо приклучокот во уво - Симптоми
Губење на слухот - ПричиниГубење на слухот - Причини
Капки во ушитеКапки во ушите
Како да се исчисти ушите?Како да се исчисти ушите?
Приклучоци во ушитеПриклучоци во ушите
Како да се мијат вашите уши дома?Како да се мијат вашите уши дома?
Чешање во ушите - причини, третманЧешање во ушите - причини, третман
Тинитус - причинаТинитус - причина
Како да се закопаат капка во ушите?Како да се закопаат капка во ушите?